Beskärning

Förutom trädfällning, stubbfräsning och bortforsling erbjuder vi även beskärning som en del av vårt tjänsteutbud. Vi kan beskära allt från träd till buskar och häckar, inget uppdrag är för stort eller för litet för oss.

Beskärning är den vanligaste åtgärden för underhåll av träd. Träd i skogen växer bra med endast naturens beskärning, men träd i konstgjorda miljöer behöver mer omvårdnad för att behålla sin form, stabilitet och utseende. Under de första åren efter plantering är en återkommande uppbyggnadsbeskärning viktig för att få en stark och lagom tät krona, och därefter pratar man om underhållsbeskärning. Beskärningen måste göras med kunskap om trädets biologi. Felaktig beskärning kan orsaka bestående skador och rentav förkorta trädets livslängd

 

Anledning att beskära

Beskärning är nödvändigt av många olika anledningar, t.ex. för att trädet ska se bra och trevligt ut och för att det ska kunna växa på ett hälsosamt sätt utan att konkurrera med andra träd om utrymmet. Det kan också göras för att rädda trädet från sjukdomar och för att göra det säkrare för omgivningen, t.ex. genom att ta bort döda och skadade grenar eller grenar som når över tak eller ledningar.

 

När man bör beskära

Traditionellt har man pratat om att beskärning bör göras i JAS-månaderna, vilket står för juli, augusti och september.
Senaste rönen är dock att det inte spelar någon avgörande roll när på året beskärningen genomförs, förutom då det är låga vintertemperaturer vilket kan skada trädet, så länge man bara lämnar mindre snitt och inte tar bort mer än ca 10% av lövverket för vuxna träd (något mer för unga). Samtidigt är det en komplex fråga och tidpunkten kan ha betydelse för önskat utfall. Några exempel är stenfruktträd, t.ex. körsbär och plommon, som bör beskäras efter skörd för att undvika ’blödning’, eller äppel- och päronträd som gärna beskärs under JAS, eller vad vi internt kallar JASON vilket adderar oktober och november, om man är ute efter större beskärning av eftersatta träd, eller reducering av stort antal vattenskott (vilket i sig är resultat av alltför hård beskärning). Om man istället önskar stimulera trädet eller gallra upp inför säsongen så går det lika bra på våren.
Kontakta oss gärna för råd och vi ger gärna en kostnadsfri offert för just dina träd.

Beskärningstekniker

Mycket av beskärningen kan utföras från marken med hjälp av rätt verktyg så som stångsekatörer och -sågar eller -häcksax.
I vissa fall utförs beskärningen genom att vi klättrar upp i trädet för att sedan kapa olika grenar och delar av trädet som förhindrar det från att kunna växa på bästa möjliga sätt. Detta är ofta döda delar av trädet och grenar som växer för tätt intill och orsakar skada på andra grenar eller som växer inåt trädet. Målet är att varje gren skall ha sitt område som är fritt från andra grenar där den kan växa och utvecklas fritt.

För större träd talar man om några olika tekniker, beroende på vad man vill uppnå:

Kronrensning innebär borttagning av döda, döende, sjuka grenar eller grenar med svaga fästen eller låg livskraft från trädets krona.

Kronglesning innebär selektiv borttagning för att förbättra kronans struktur och låta ljus och luft komma fram lättare. Om glesning görs rätt blir kronan mindre tät, tunga grenar blir lättare och trädet behåller sin naturliga form.

Kronhöjning eller Uppstammning innebär att man tar bort ett träds lägre grenar för att skapa fri höjd för byggnader, fordon, fotgängare och siktlinjer.

Varmt välkommen att kontakta oss redan idag för ett kostnadsfritt prisförslag!